Hvorfor er fotograf til bryllup så dyrt?

Publisert den

Et bryllup koster penger, ingen tvil om det. Når du leser denne artikkelen, så er det mest sannsynlig fordi du har sjekket priser på fotograf til den store dagen, og blitt overrasket over prisnivået.

Det er ikke uvanlig at en fotograf tar 20-40.000 kroner. For en fotograf som er sammen med dere kanskje 8 timer en dag betyr dette at fotografen tjener 2500-5000,- i timen? Ikke helt, les videre for en oversikt.

Reelt tidsbruk/timelønn

For et bryllup hvor fotografen effektivt skal ta bilder i 8 timer, vil total tidsbruk bli noe som dette:

  • Forberedelser (møter med brudeparet, sjekk av lokasjon): 2-3 timer
  • Tidsbruk før og etter selve fotojobben (Kjøre til og fra, oppsett av lys osv før den faktiske fotograferingen, pakke sammen utstyr osv): 1-2 timer
  • Fotografering: 8 timer
  • Gjennomgang og utvelgelse av bilder til redigering: 2-5 timer
  • Redigering av utvalgte bilder: 12-20 timer

Så totalt 30-40 timer bruker fotografen på denne jobben. Fotografen må også betale moms. Så dersom fotografen sender deg en faktura på 25.000 for dette bryllupet, sitter han/hun igjen med 20.000,- eks mva.

Da snakker vi en lønn på 500-600 kroner timen før skatt.

500-600 kroner timen før skatt gir en årslønn på 900.000,- og det er jo bra. Men dette forutsetter at fotografen kontinuerlig er fullbooket, året igjennom. Det vil de aller færreste fotografer være. Dermed faller årslønnen betraktelig for hver dag/uke som ikke brukes til fotografering.

Denne tiden går gjerne til markedsføring for å booke brylluper å fotografe i. Denne markedsføringen koster penger (annonser for eksempel).

Utstyr

Veldig mange fotografer i dag er selvstendig næringsdrivende, og de må stå for 100% av utstyret selv.

Man er nødt til å ha profesjonelt kamerautstyr. Det er ikke uvanlig at en fotograf har kamera til 30-40.000 kroner. Og ikke bare ett, men to. Få fotografer tør å møte opp i et bryllup med bare ett kamera. Hva om man kun har ett kamera, og det slutter å virke? Grøss og gru. To kameraer MÅ man ha.

Så har vi objektiver til 10-20.000,- per stykk, og man må ha ulike typer av disse med seg.

Skikkelige blitser og minnekort, lysstativ, diffusere, paraplyer…

Så av en årslønn på, tja, 4-500.000,- for de som driver fulltid med dette, så går det mye penger til utstyr. Kameraene varer dessverre heller ikke evig. De fleste kameraene tåler ca 200.000 knips før speilet og sensor er gåent. 200.000 bilder høres uendelig ut, men i et bryllup kan man fint ta over 6000 bilder, Da varer ikke kamera veldig mange år.

Hvordan kan noen være så veldig billige da?

Noen fotografer selger seg inn for langt lavere priser enn 20-40.000,-. Hvordan klarer de det, med tanke på alt vi har gått igjennom?

I stor grad er fotografering en tjeneste. Dermed så er det tiden sin man selger inn (i tillegg til at man må investere i utstyr da)

Ordet «Fotograf» i dag er ingen beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg fotograf. Dermed kan man fint i dag kjøpe seg et kamera, opprette en nettside og tilby bryllupsfotografering til lave priser.

Denne fotografen tilbyr dermed en tjeneste til gode priser. Men hvordan tjenesten blir utført har man ingen garanti for. Så her er det veldig viktig for dere brudepar å sjekke galleri, og gjerne andres erfaringer (se etter anbefalinger på Facebook eller Google).

En fotograf med erfaring har erfart en ting, og det er at bryllupsfotografering er mye jobb, ref oversikten lengre opp i denne saken. Når man har vært igjennom et par jobber man har tatt lite penger for, så vil en slik fotograf normalt sett ende opp med å gi seg, eller øke prisene betraktelig.

Hvilke fotograf skal jeg velge?

Så en kort konklusjon er at en bryllupsfotograf som tar veldig lite betalt, mest sannsynlig også mangler erfaring.

Dermed står dere i hovedsak igjen med noen få valg.

Kjøpe tjenestene fra en potensiell uerfaren fotograf, og få helt greie bilder til en lav pris. Eller investere i en profesjonell fotograf som kan levere fantastiske minner til dere fra en av de største dagene i livet.

En siste mulighet er å kjøpe en mindre pakke fra en profesjonell fotograf. Vielse + portretter for eksempel gir dere fantastiske bilder fra de to viktigste hendelsene denne dagen.

Lykke til med valget!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *