Et bryllup koster penger, ingen tvil om det. Når du leser denne artikkelen, så er det mest sannsynlig fordi du har sjekket priser på fotograf til den store dagen, og blitt overrasket over prisnivået.
Det er ikke uvanlig at en fotograf tar over 30.000 kroner for å være med dere hele dagen. For en fotograf som er sammen med dere kanskje 10 timer en dag betyr dette at fotografen tjener 3000,- i timen? Ikke helt, les videre for en oversikt.
Orker ikke lese alt nedover her? Her får du kortversjonen:
– Du betaler ikke kun for tiden til fotografen, du betaler også for selve bildene.
– 10 timers fotografering blir rundt 35 timers total arbeid for fotografen.
– Dersom det er helt uaktuelt å betale fra 30.000 for heldags, book heller en profesjonell fotograf til en mindre del av dagen.
Reelt tidsbruk/timelønn
For et bryllup hvor fotografen effektivt skal ta bilder i 10 timer, vil total tidsbruk bli noe som dette:
- Forberedelser (møter med brudeparet, sjekk av lokasjon): 2-3 timer
- Tidsbruk før og etter selve fotojobben (Kjøring og oppmøte minst 30 min før selve jobben, da vi ikke kan risikere å komme sent pga trafikk etc.): 1-2 timer
- Fotografering: 10 timer
- Gjennomgang og utvelgelse av bilder til redigering: 5 timer
- Redigering av utvalgte bilder: 15 timer
(hvert eneste bilde som leveres justeres nøye for å ha samme lys, farger osv som resten av albumet. Fotografen fjerner også uønskede ting i visse bilder som forstyrrende søppelspann og annet som ødelegger bildet. Det tar ikke lang tid per bilde, men bare 2 min jobb på ett bilde, blir 16 timer det om man skal levere 500 bilder fra dagen)
Så totalt rundt 35 timer bruker fotografen på denne jobben. Om du får en faktura på 30.000 så sitter fotografen igjen med 24.000,- etter moms.
Så i underkant av 700,- kroner timen sitter fotografen igjen med etter en slik jobb. Dette da før alt av utgifter ved å drive et firma er tatt med.
Disse 700,- skal også være med å dekke inn det halve året fotografen ikke har oppdrag, men bruker tid og penger på markedsføring, regnskap, webdesign, dialog med potensielle kunder etc.
Du betaler heller ikke kun for tiden til fotografen, du betaler også for produktet du får, altså bildene du får levert på nettalbum eller minnepenn.
Utstyr
Fotografen har en del utgifter, og utstyr er en stor del av disse.
Man er nødt til å ha profesjonelt kamerautstyr. Det er ikke uvanlig at en fotograf har kamera til over 30.000,- kroner. Ikke bare ett, men to. Få fotografer tør å møte opp i et bryllup med bare ett kamera. Hva om man kun har det ene kameraet, og det slutter å virke? Grøss og gru. To kameraer MÅ man ha.
Så har vi objektiver til alt fra 15.000,- til 30.000,- per stykk, og man må ha ulike typer av disse med seg.
Skikkelige blitser og minnekort, lysstativ, diffusere, paraplyer…
Så av en årslønn på, tja, 4-500.000,- for de som driver fulltid med dette, så går det mye penger til utstyr. Kameraene varer dessverre heller ikke evig. De fleste kameraene tåler ca 200.000 knips før speilet og sensor er gåent. 200.000 bilder høres uendelig ut, men i et bryllup kan man fint ta over 6000 bilder. Da varer ikke kamera veldig mange år. Utstyret blir også utsatt for mange ulike miljøer, og det hender dessverre kameraet går i bakken, så en fotograf må regne med å erstatte utstyr innimellom.
Hvordan kan noen være så veldig billige da?
Noen fotografer selger seg inn for langt lavere priser enn 30.000,-. Hvordan klarer de det, med tanke på alt vi har gått igjennom?
I stor grad er fotografering en tjeneste. Dermed så er det tiden sin man selger inn (i tillegg til at man må investere i utstyr da)
Ordet «Fotograf» i dag er ingen beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg fotograf. Dermed kan man fint i dag kjøpe seg et kamera, opprette en nettside og tilby bryllupsfotografering til lave priser.
Denne fotografen tilbyr dermed en tjeneste til gode priser. Men hvordan tjenesten blir utført har man ingen garanti for. Så her er det veldig viktig for dere brudepar å sjekke galleri, og gjerne andres erfaringer om mulig.
Dere kan jo for eksempel sjekke om fotografen har registrert firma, og betaler mva. Man ser i Brønnøysundregisteret om fotografen er MVA-pliktig slik:

Dersom fotografen ikke er MVA-pliktig, betyr det at fotografen omsetter for under 50.000,- i året. Har ikke fotografen firma engang, jobber hen muligens svart, og du bør absolutt styre unna.
En fotograf med erfaring har erfart en ting, og det er at bryllupsfotografering er mye jobb, ref oversikten lengre opp i denne saken. Når man har vært igjennom et par jobber man har tatt lite penger for, så vil en slik fotograf normalt sett ende opp med å gi seg, eller øke prisene betraktelig.
Hvilke fotograf skal jeg velge?
Så en kort konklusjon er at en bryllupsfotograf som tar veldig lite betalt, mest sannsynlig også mangler erfaring.
Dermed står dere i hovedsak igjen med noen valg.
- Kjøpe tjenestene fra en potensiell uerfaren fotograf, og få (kanskje) helt greie bilder til en lav pris.
- Investere i en profesjonell fotograf som kan levere fantastiske minner til dere fra en av de største dagene i livet.
- Kjøpe en mindre pakke fra en profesjonell fotograf. Vielse + portretter for eksempel gir dere fantastiske bilder fra de to viktigste hendelsene denne dagen.
The Bitterness of Poor Quality Remains Long After the Sweetness of Low Price is Forgotten
Benjamin Franklin
Dersom 30.000+ kroner er helt uaktuelt å betale for en fotograf, kan du hos meg booke mindre pakker, og likevel få profesjonelle bilder fra de viktigste øyeblikkene på dagen.
Lykke til med valget!